ORANGE THE WORLD

De Nederlandse aftrap van de wereldwijde campagne om geweld tegen vrouwen te stoppen, Orange The World, is dit jaar in Almere. “Geweld tegen vrouwen komt overal voor, ook in Nederland”, aldus Christel Meijerman, president van Zonta Nederland. “Het is daarom fantastisch dat er elk jaar meer aandacht is voor dit belangrijke onderwerp.”

De campagne wordt gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. Steeds meer samenwerkingspartners sluiten zich aan om het thema kracht bij te zetten.


16 dagen actie
Orange The World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De acties hebben in meer dan 100 landen plaats. Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander landmark op 25 november is een vast onderdeel van Orange The World. Eerder kleurden onder meer Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden en organisaties zien dat zij vrouwen in hun strijd tegen geweld steunen. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.
Kijk welke plaatsen meedoen dit jaar.

Landelijke start in Almere
De landelijke kick off van de Nederlandse Orange The World campagne is dit jaar in Almere. Vanaf 19.00 uur is er een gevarieerd programma met onder meer een gesprek met Olcay Gulsen. De bijeenkomst is in de burgerzaal van het stadhuis Almere. Je kunt je aanmelden voor de aftrap via [email protected]
Klik hier voor meer info.

Landelijke afsluiting in Utrecht
De landelijke afsluiting van de campagne Orange The World op 10 december is dit jaar in Utrecht. In het provinciehuis van Utrecht is van 14.00-15.00 uur een interactieve receptie. Daarna volgt een gevarieerd programma waar onder Mariëtte Hamer, de Nederlandse regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag, zal spreken. Toegang is gratis. Voor meer informatie of aanmelden: [email protected] Zie hier ook meer informatie.

Nederland kleurt oranje
De eerste actie in Nederland was in 2015, toen het Vredespaleis in Den Haag oranje kleurde. Steeds meer gemeenten, provincies en andere organisaties in Nederland doen aan deze actie mee Nederland. 2021 was een groot succes: meer dan 200 gemeenten en alle provincies deden mee door een gebouw, standbeeld of ander object uit te lichten, een Orange The World vlag uit te hangen en/of een evenement of actie te organiseren. Duizenden mensen verspreid over het land hebben zich ingezet en werd er veel aandacht besteed aan dit belangrijke onderwerp.

Preventie
In 2022 is het thema van de campagne in Nederland net als vorig jaar ‘preventie’. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Dit is belangrijk, maar we moeten ook meer inzetten op het voorkomen van geweld. Daar kan iedereen aan bijdragen. Belangrijk is om niet alleen vrouwen en meisjes, maar ook mannen en jongens als medestanders te betrekken.

Ik ben #medestander. Jij ook?”

Als we allemaal medestanders zijn, kunnen we samen geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen. Met het ondertekenen van de medestander pledge geef je aan dat ook jij je wilt inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden, als vrouw of man, als professional of omstander, als vriend, buur of collega.
Teken de pledge hier.

Geweld tegen vrouwen
Helaas is inzet op internationaal, nationaal én lokaal niveau nog onverminderd hard
nodig. Onderzoek geeft aan dat 45% van de Nederlandse vrouwen en meisjes geweld heeft meegemaakt. Er worden in Nederland dagelijks 5 aangiften van verkrachting gedaan, terwijl het gros van de gevallen niet wordt gemeld. En jaarlijks worden er tussen de 40 en 50 vrouwen in Nederland vermoord door een partner of ex-partner: dat is een per acht dagen.

Meer informatie

Kijk hier voor de Orange the World website van UN Vrouwen.
Kijk hier voor de Zonta says No campagne.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen
De Orange The World campagne levert een bijdrage aan de implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die in 2015 werden afgesproken in de Verenigde Naties. Doel 5 gaat specifiek over het verbeteren van de mensenrechten en positie van vrouwen en meisjes, waarvan het stoppen van geweld een essentieel onderdeel is. Het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes vergt inspanning op alle niveaus; internationaal, nationaal en lokaal. Een belangrijke stap hierin is bewustwording over de aard en omvang van het probleem.

Mis dit filmpje ook niet: